Nieuws

Spinel bezoekt de Oude Beer en schenkt een BHV-cursus!!


Op 22 Juli zijn alle vrijwilligers die meededen aan de BHV-cursus geslaagd, het was een super Top dag, zie de foto’s!!

Met hulp van Stichting Maatschappelijk Ondernemen hebben we op de beursvloer deze match kunnen maken, we zien er naar uit om Spinel een dagje in de kas te verwennen!! Dat doen we als het wat minder heet is!

Zaterdag 16 maart 10.00-13.00 uur
NL-Doet

Help de lente zelf (ook) een handje

Op deze dag komen we weer samen met externe bedrijven en particulieren om de lente een stukje op weg te helpen!

We zorgen voor de zon in ons complex en zemen ramen, waarvan er talloze zijn.
Ook werken we aan een leuke klus in de kas waarbij we direct resultaat boeken.

Voor zwaardere of lichtere klusjes, iedereen is welkom!
Zaaien, verplanten, kruien en wieden dat is wat wij bieden.

Kop soep inbegrepen!

Meld je aan via de mail bestuur@oudebeer.nl

rtv in de kas bij nl-doet
Hoe doen we dat?

De Oude Beer Bier

(dobb)



Mogen we even iets leuks met je delen?
Het gaat over ons eigen bier.
Als stadslandbouwkas kweken we met elkaar hop.
De hop oogsten we in de herfst, drogen en sealen, zodat het vers blijft.
Bij het brouwen van het bier wordt de lupuline verwerkt
en krijg je een fantastische smaak.
Wil je jezelf ook aangenaam laten verrassen?
Ga het avontuur aan. Maak ook kennis met ons ‘hemelse’bier

PS
Om zeker te zijn dat we jou biertje in de kas hebben, bestel dan via bestuur@oudebeer.nl

Jongensdromen hop voor bier

Betekenis vol Leren

In de Oude Beer hebben we ook ruimte voor speciaal onderwijs. De juf of de meester kan een subsidie aanvraag doen om de Oude Beer te bezoeken.

  • Rondleiding op maat (thema of niveau).
  • Thee uit de kas en wat lekkers.
  • Werkactiviteit in de kas: planten begieten, kruiwagens kruien.
  • Tafelactiviteit: potjes zaaien met tuinkers die mee naar de klas kunnen.

Leuk verslag van de juf:

“SBO De Steenen Kamer uit Zwijndrecht heeft het betekenisvol leren hoog in het vaandel staan. In groep 3 betekent dit dat er thematisch gewerkt wordt en vakken geïntegreerd worden. Zo staan taal, wereldoriëntatie en kunstlessen allen centraal in 1 thema.

Deze periode staat het thema seizoenen centraal.
De kinderen hebben allerlei kleding en voorwerpen per seizoen gesorteerd, hebben gespeeld in de herfsthoek en hebben geleerd hoe planten en bloemen in de lente groeien. Het fruit wat we dagelijks eten werd besproken en op het bord op de juiste plek gehangen. Zo groeien appels en peren aan bomen, maar aardbeien aan een plant. Aardappelen groeien onder grond, maar sla groeit net boven de grond.
Ook kwamen we tot de ontdekking dat als een plant licht, warmte en water nodig heeft, zij in de herfst niet goed buiten kunnen groeien. Nu zijn er kamerplanten die binnen in een pot kunnen groeien, maar waar komt de andijvie of de peterselie nu vandaan?

Om dat te ontdekken, is groep 3 op bezoek geweest bij de Stichting Landbouwkas de ‘Oude Beer’ in Dordrecht. In deze kas groeien een heleboel planten, kruiden, groente en fruit.
De kinderen mochten paprika plukken en eten, hebben wortelcake en citroenmelisse thee op. Ze hebben planten gevoeld, geroken en gezien. En ze hebben zelfs meegeholpen met het water geven.

Het was een enorm leervolle periode waarin de kinderen heel betekenisvol bezig zijn geweest over de seizoenen. De laatste weken van het thema wordt er nog ingegaan op het weer en het weerbericht.”

De Oude Beer Bokashi-hoop

Afgelopen woensdag hebben Richard Dekker en Mario Popma een begin gemaakt met een groot project wat al heel lang op ons verlanglijstje stond.

De Oude Beer Bokashi-hoop is een feit!

Met als doel: tuingroen wat we niet meer nodig hebben omzetten door fermenteren in vruchtbare grond. Dat kunnen we gebruiken in de kas (circulaire en plantaardige kas). In de toekomst kunnen wellicht andere bedrijven ook groen aanbieden en kunnen we de grond bijvoorbeeld gaan verkopen.

Van #experimenteren kun je leren!

Werkwijze
Alle vrijwilligers knippen en hakken het groen in kleine stukjes.
Daarna spreiden de mannen het uit.
Zeeschelpen en kleimineralen erover en gieten het af met micro-organismen (EM).
Dan begint het stampen en persen zodat al de zuurstof eruit is.
Nog een laag klein groen materiaal erover en herhalen we de procedure.

In samenwerking met Caroline de Vlaam Agriton Home & Garden.NL 

Nieuw in de Oude Beer

Uitje (arrangement) in de Oude Beer

Na een heerlijke kop thee uit onze theetuin met wat lekkers, struinen we door de kas tijdens de rondleiding en vertellen we over onze werkwijze en ecologische producten.

Daarna is een vooraf gekozen workshop, bakken met eetbare bloemen of smeersels maken uit de tuin.

Vanaf 10 personen voor € 15 per persoon.

Interesse? Neem contact op via bestuur@oudebeer.nl

Burendag

Zaterdagmiddag 23 september organiseert stadslandbouwkas de Oude Beer een gezellige bijeenkomst. Deze staat geheel in het teken van burendag. Vooral onze directe buren – van de Tweede Tol – heten we graag van harte welkom.
Het programma start om 13.00 uur en duurt tot circa 16.00 uur.
Plek: stadslandbouwkas oude beer, Rijksstraatweg 108, Dordrecht

Waarom burendag?
We laten ieder graag kennis maken met onze kas. Daar telen we allerlei soorten biologische groenten. Dan doen we uiteraard gifvrij. We vormen een onderdeel van biologische landbouw en laten zien hoe dat gaat.

Ons programma bestaat uit een kennismaking/rondwandeling door onze kas.
We trakteren onze bezoekers op koffie, thee of fris. Uiteraard kun je zelf diverse gerechten zelf eens proeven.
Rond 15.00 uur doen we een heuse quiz en er zijn ook diverse kinderactiviteiten.

NIEUWSGIERIG?

Kom ook langs

Groenten fermenteren

Woensdagavond 16 augustus 2023 hadden we een leerzame workshop groenten fermenteren. Lees hier meer over fermenteren.

NLdoet

Hoe maken we onze stadslandbouwkas nog beter zichtbaar  en verbinden daaraan
nog meer mensen? Nou gewoon via NLdoet op zaterdag 11 maart.
Lekker concreet, zichtbaar – zie bord-  en  nog belangrijker verbindend aan  een beter
klimaat en dit ideaal met elkaar willen delen. Arie van Zanten 

Smeden met Harm

Zaterdag 21 januari 2023 mocht ik als vrijwilliger bij Stadslandbouwkas De Oude Beer meedoen met het smeden van een kruidenmes. Ik zat ik groep 3, samen met nog 3 medecursisten.

Harm had al een rechthoekig stuk verenstaal (circa 10*3 cm) aan een staafje ijzer (circa 20 cm) klaarliggen. Er stonden ook twee mobiele kolenvuren klaar.

Met een tang grepen we de staaf ijzer, om het verenstaal tussen de kolen te laten gloeien. Dan met een hamer erop Jensen, zodat het staal gesmeed werd. Keer op keer gloeien en slaan, gloeien en slaan. Wel uitkijken dat je staal niet verbrandt! Langzaam maar zeker ontstond een wat rondere snijvorm.

Na het afkoelen de steel van ijzer smeden: weer gloeien en slaan. De steel werd getorst, zodat er ribbels ontstaan. Daarna in de juiste bocht gebogen. En ook een eindpunt eraan geslagen, zodat het houten handvat erom geschroeid kon worden. Nog niet blijvend.

Het stalen mes werd met de slijptol scherper geslepen en daarna gehard, door het verhit 10 seconden in een bak olie te houden en meteen in water af te koelen.

Ten slotte werd het geharde stalen mes nog vlijmscherp geslepen en het handvat er definitief aan bevestigd. Een heel mooi resultaat, na een paar uurtjes werk!

Ans Niewold

5 november 2022: een reiger of vlinder van wilgentenen

Groei & Bloei kwam woensdag 12 oktober 2022 op bezoek in de kas. Naast een rondleiding met 2 gidsen, broodjes bakken met eetbare bloemen en kruiden. Waarna ze geserveerd werden met heerlijke pastinaak-courgettesoep.

Dordt Centraal 17-8-2022
6-7-2022

Verdrietig nieuws

Tot onze grote schrik hebben we kennis genomen van het overlijden van Leo Thijsse (links op de foto)
Sinds een aantal jaren hebben Leo en Yvonne meegeholpen met kas-activiteiten bij evenementen, de marktkraam bij Gemiva-SVG groep, thuisactiviteiten, het introduceren van de vrijwilligerspassen, promotie voor de kas enz.
Op dit moment waren zij wat meer op de achtergrond.  Maar staan altijd klaar als we ze nodig hebben.

Ik hoop dat wij Yvonne en haar dochter nu ook kunnen ondersteunen door dit bericht te delen en te doneren in deze moeilijke tijd.
Alle vrijwilligers van de Stadslandbouwkas “De Oude Beer”  wensen alle vrienden en nabestaanden heel veel sterkte.


https://www.rtvdordrecht.nl/nieuws/nieuws/crowdfunding-gestart-voor-nabestaanden-van-leo-57-die-zaterdag-omkwam-bij-scooterongeluk-in-hardinxveld-giessendam

Even weg van de bewoonde wereld: de Oude Beer is een klein paradijs aan de rand van Dordrecht, lees er meer over op de website van ‘In de buurt’.

Compost naar binnen rijden:

Op de site van In de buurt zijn we in het zonnetje gezet!

Meer Kaf dan Koren, graan en rogge in de kas

De oogst van het graan van “de Oude Beer” viel iets tegen maar het uiteindelijke doel van ons graan was bodemverbetering.
Het zou het te weinig zijn geweest om het bij de molen te laten malen of er iets van te bakken. Helaas waren de dorsmannen op het dorstfeest nog niet zo bedreven om dat toen al te kunnen zien.
De kinderen van klas 3  van de Dordtse Vrijeschool Dordrecht kwamen ons te hulp om te kijken wat er nog te redden viel.
Uit het pakket graan van ons kwam er zelfs nog een muis!! de school inlopen. Tot grote hilariteit!!!
Klas 3 had  een periode landbouw waarbij zij ook juist op dat moment graan gingen oogsten. Zij hebben met elkaar gedorst en gemalen.
Op de foto’s zie je goed het verschil hoe rijk het koren had moeten zijn.Het is hen gelukt Pizza’s te maken in de klas.  

Bedankt Klas 3! 

HOPOOGST 2021
29-09-2021
Alle hens aan dek
Hop hop
van de geur krijgen we al trek!!

Bestelservice gestopt

Vanaf heden vanaf 8 September 2021 hebben we namens het bestuur van “Oude Beer” de bestelservice van de site gehaald. We merken dat er veel mensen zin hebben om live in de kas te komen om onze producten af te nemen!! Of aan te schuiven voor heerlijke verse thee in onze prachtige theetuin.

We heten je ook dan bij deze van harte welkom bij ons in “de Oude Beer”, de actuele openingstijden staan hier. En het actueel aanbod staat hier.

Wortel Schieten Expositie, stadslandbouwkas De Oude Beer, Dordrecht

Wij voeren actie om dit mooie project verder te brengen. Dat gaat met crowdfunding via voordekunst. Kijk even. op de volgende link. Daar staat meer informatie mét een prachtig filmpje.

https://www.voordekunst.nl/projecten/11939-wortel-schieten-expositie

Vrijwilliger Richard Dekker past bokashi toe

Zelf gebruikt Richard de bokashi al jaren in kappen 15 en 16 voor een natuurlijke bemesting van de aarde en voor het stimuleren van het bodemleven. Voor de kas is er een klein jaar materiaal verzameld in grote vaten.

GFT kan- zoals al een beetje bekend is onder andere worden verzameld in de kleine emmer in de schaft.

Daar kan tussendoor ook meststof worden afgetapt wanneer nodig. In de nursery kunnen alle afgevallen tomaten, pompoenen, perziken, zaden van lastige planten, etensresten etc. etc. in vaten worden verzameld, zodat ze geen overlast geven met betrekking tot stank en dieren, maar ons wel de voordelen geven.

RTV Dordt over de kas en NL Doet.

De foto’s:

Hier nog een foto van de deelnemers:

12 juni, 15.00, Muziektheater Hollands Diep in de Stadslandbouwkas

ROADSHOW 800 brengt een Middeleeuws liedjesprogramma in de huiselijke sfeer van de avonden die Maria van Leuven, 800 jaar geleden Beschermvrouwe van Dordrecht, bij haar thuis organiseerde. 

Tijdens deze avonden werd gezongen, gedronken, gegeten en gespeeld. Maria van Leuven ondersteunde Troubadours, de singer-songwriters van haar tijd. Een aantal van hen gaven haar als dank een plek in hun liederen.

ROADSHOW 800 wordt uitgevoerd door professionele artiesten Cora Schmeiser en Daan Verlaan.

Het optreden is toegesneden op ‘ervaren’ en – voor wie wil – meedoen.

De artiesten begeleiden zichzelf op instrumenten uit de middeleeuwen en spelen de hits van 800 jaar geleden. Daaromheen vertellen zij over de legendarische avonden bij de Beschermvrouwe van Dordrecht Maria van Leuven. De muziektheatervoorstelling is geheel akoestisch.

PERSBERICHT: Samen Wortel schieten op Dordtse bodem, 29 juni afsluiting in kas De Oude Beer

12 studenten van de opleiding Food & Facility management, 12 nieuwkomers met kennis van gewassen die wij in Nederland niet kennen én 1 standslandbouwkas met ruimte voor het telen van nieuwe gewassen; deze ingrediënten vormen de basis van het project Wortel Schieten in Dordrecht. Het gezamenlijke doel? Elkaar leren kennen, van elkaar leren en samen nieuwe recepten en producten ontwikkelen voor een lokale tuinder. 

Werken aan een duurzaam voedselsysteem én aan een inclusieve samenleving

Wortel Schieten is een initiatief van stichting Het Eetschap. Dalila Sayd (directeur Stichting Het Eetschap) vertelt: “Met Wortel schieten benutten we de kennis over voedsel die nieuwkomers hebben meegenomen uit hun eigen cultuur. Ze eten vaak al veel meer plantaardig dan wij, dus op dat gebied kunnen we veel van ze leren. Tegelijkertijd helpen we de nieuwkomers om beter te ‘wortelen’ in onze samenleving. Ze leren nieuwe mensen kennen en gaan op bezoek bij interessante initiatieven in hun woonomgeving. Het mes snijdt dus aan twee kanten en dat vinden we heel belangrijk.” 

Van zaaien…
  
Gisteren startte voor de studenten het project met een gastles, waarin ze kennis maakten met de opdracht die bij het project hoort, namelijk: “Hoe kunnen we met de kennis van nieuwe Nederlanders ‘buitenlandse’ gewassen lokaal telen en op deze manier nieuwe afzetmarkten vinden voor lokale verkoop?”.  Om een antwoord te vinden op deze vraag gaan de studenten vanaf 25 mei wekelijks op pad met nieuwkomers uit onder andere Syrië, Marokko en Ethiopië. Het gezamenlijke programma start bij stadslandbouwkas De Oude Beer waar speciaal voor het project onder andere palmkool, jute en witte komkommer gezaaid gaan worden. Naast stadslandbouwkas De Oude Beer staan excursies naar Zorgboerderij De Zuidpunt en de keuken van het Da Vinci College op het programma. … tot oogsten

Op 29 juni vindt in De oude Beer de feestelijke afsluiting van het project plaats en worden de nieuwe recepten en producten gepresenteerd. Afnemers van ‘de groenten van Cors’ (een groentepakket van Zorgboerderij De Zuidpunt) ontvangen de nieuwe gewassen en tips voor de bereiding in hun groentepakket. Zo kunnen ook andere Dordtenaren meegenieten van de uitkomsten van het project. 
De gemeente Dordrecht is ook enthousiast over het project en draagt er, net als stichting Goeie grutten en VSB Fonds, financieel aan bij.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Dalila Sayd, directeur Stichting Het Eetschap via dalila@heteetschap.nl of via 06 21 26 59 43. Stichting Het Eetschap werkt aan een sociaal voedsellandschap waarin iedereen de kans krijgt om goed te eten en mee te doen. Wortel schieten is één van de initiatieven van Stichting Het Eetschap. 

Lokale partners zijn Steunpunt Drechtstadsboer, Stadslandbouwkas De Oude Beer, Zorgboerderij de Zuidpunt, Via Cultura en Stichting DOOR. Het project is mede mogelijk gemaakt door VSB Fonds, stichting Goeie Grutten en gemeente Dordrecht.

De Stadslandbouwkas zoekt nog steeds vrijwilligers

Er zijn al veel vrijwilligers actief in de kas. Vrijwiligers die hart en ziel verpanden aan het groene werk voor gezond en duurzaam voedsel.

Het bestuur zoekt nog een paar aanvullingen.

Het bestuur is druk doende om de lacunes op het gebied van social media, Facebook en de website op te vullen. En lopen gesprekken met betrokken mensen die willen werken aan het opvullen van deze lacunes. Bekendheid en daarmee samenhangend de verkoop van al onze kasproducten heeft hoge prioriteit bij het bestuur. Als we dit punt samenvatten, komt het neer op een versterking van de PR van de kas. De kas verdient meer klanten die in Dordrecht en omgeving wonen. Voor ons inkomsten, voor hen gezond voedsel.

De kas heeft daarnaast behoefte aan kennis en kunde in relatie tot de technische kant van het werk. Er is al een vrijwilliger die zicht houd op het gereedschap. Wat hebben we, wat is versleten en kan weg, wat hebben we nieuw nodig? Een aanvulling met kennis en kunde op het gebied van machines en watervoorziening is daarnaast welkom.

En derde lacune zit in het opzetten en organiseren van een programma van activiteiten in de kas. Voor dit jaar, 2021, heeft het bestuur al een programmaring gemaakt. Het programma bestaat uit activiteiten met contacten die in de afgelopen jaren zijn opgebouwd. Een meer onderzoekende en gestructureerde aanpak kan meer activiteiten opleveren. En dus meer bekendheid geven en meer mensen betrekken bij de kas.

Is er iets van je gading bij? Schroom niet en neem contact op met het bestuur. Naast nuttig en hard nodig is het ook gewoon leuk!


15-12-2020
Primeur
Bestel een uniek cadeaupakketje bij De Oude Beer!

Wil je een echt bijzonder cadeautje
geven aan je dierbaren voor Kerst?

Denk dan eens aan een van de
cadeaupakketten van De Oude Beer.
100% natuurlijke producten,

lokaal geproduceerd en met
liefde samengesteld en verpakt.
En je steunt er ook nog eens de vrijwilligers
van De Oude Beer mee!
Wil je weten welke pakketjes je allemaal kunt bestellen? Kijk dan bij het actueel aanbod op de site. Meer informatie kun je ook vinden op de FaceBookpagina van De Oude Beer.



6-10-2020
Bier van hop uit ‘De Oude Beer’